Μουσείο Ακρόπολης Σάββατο 18 Μαίου 2024
Μονοήμερη εκδρομή
Τιμή συμμετοχής 25 ευρώ
Πρόγραμμα
Το Μουσείο Ακρόπολης είναι αρχαιολογικό μουσείο επικεντρωμένο στα ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης των Αθηνών. Πρόκειται για το δεύτερο σε σπουδαιότητα αρχαιολογικό μουσείο εντός της Ελληνικής επικράτειας, μετά το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο επί της οδού Πατησίων. Το μουσείο κτίστηκε για να στεγάσει κάθε αντικείμενο που έχει βρεθεί πάνω στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και στους πρόποδες του καλύπτοντας μία ευρεία χρονική περίοδο από την Μυκηναϊκή περίοδο έως την Ρωμαϊκή και Παλαιοχριστιανική Αθήνα ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται πάνω στον αρχαιολογικό χώρο Μακρυγιάννη, κατάλοιπο των Ρωμαϊκών και πρώιμων βυζαντινών Κοζανητων.
Ώρα 06:45 συγκέντρωση στην Εθνική Τράπεζα Μεγαλόπολης και 07:30 στον Προφήτη Ηλία Τρίπολης, επιβίβαση, αναχώρηση και ύστερα από 2 ώρες περίπου διαδρομής και περνώντας από το νέο αυτοκινητόδρομο Αθηνών- Κορίνθου , άφιξη στην Αθήνα και την περιοχή του μουσείου της Ακρόπολης. Συνάντηση με επίσημο διπλωματούχο ξεναγό και δωρεάν είσοδος στο μουσείο. Το Μουσείο αναπτύσσει τις εκθεσιακές του ενότητες σε τρία επίπεδα, αλλά και στη βάση, όπου βρίσκεται η αρχαιολογική ανασκαφή. Στο ισόγειο, η «Αίθουσα των Κλιτύων της Ακρόπολης» φιλοξενεί ευρήματα από τα ιερά που ήταν ιδρυμένα στις πλαγιές της Ακρόπολης, καθώς και από τον οικισμό που αναπτύχθηκε στις υπώρειες του λόφου, σε όλες τις ιστορικές περιόδους.
Στον πρώτο όροφο, στο ανατολικό και νότιο τμήμα του, στην «Αίθουσα των Αρχαϊκών Έργων», βρήκαν τη θέση τους τα μεγαλοπρεπή γλυπτά που κοσμούσαν τους πρώτους μεγάλους ναούς της Ακρόπολης, αλλά και τα αφιερώματα των πιστών, όπως ήταν οι Κόρες, οι ιππείς, οι γραφείς, τα αγάλματα της θεάς Αθηνάς, οι ανδρικές μορφές, τα μαρμάρινα ανάγλυφα, τα μικρά χάλκινα και πήλινα αφιερώματα.
Το εκθεσιακό πρόγραμμα κορυφώνεται στο τρίτο επίπεδο, στην «Αίθουσα του Παρθενώνα». Περιμετρικά των εξωτερικών τοίχων της είναι τοποθετημένοι, για πρώτη φορά σε συνεχή σειρά, οι ανάγλυφοι λίθοι της ζωφόρου, που απεικονίζουν την πομπή των Παναθηναίων.
Ανάμεσα στους χαλύβδινους κίονες, που έχουν τον αριθμό των κιόνων του Παρθενώνα, αναρτήθηκαν οι μετόπες, οι πλάκες με τις ανάγλυφες, μυθολογικές παραστάσεις.Oι υπερφυσικές μορφές των δύο αετωμάτων τοποθετήθηκαν σε βάθρα στα ανατολικά και δυτικά. Το ανατολικό αέτωμα εικονίζει τη γέννηση της θεάς Αθηνάς από το κεφάλι του Δία και το δυτικό την έριδα μεταξύ της Αθηνάς και του Ποσειδώνα.
Μετά την «Αίθουσα του Παρθενώνα», ο επισκέπτης επιστρέφει και πάλι στο πρώτο επίπεδο, όπου αναπτύσσονται οι ενότητες των Προπυλαίων, του Ναού της Αθηνάς Νίκης και του Ερεχθείου. Ακολουθούν περίοπτα γλυπτά της κλασικής εποχής, αντίγραφα των αυτοκρατορικών χρόνων, αναθηματικά και ψηφισματικά ανάγλυφα του 5ου και 4ου αι. π.Χ., ανάγλυφα βάθρα αγαλμάτων και πορτραίτα και, ως επίλογος, επιλεγμένα έργα του τέλους της αρχαιότητας και των αρχών της βυζαντινής περιόδου.
Στο ισόγειο του Μουσείου λειτουργεί καφέ που το γυάλινο δάπεδό του επιτρέπει τη θέαση στην αρχαιολογική ανασκαφή. Στον δεύτερο όροφο λειτουργεί εστιατόριο με πανοραμική θέα στην Ακρόπολη.
Μετά το πέρας της ξενάγησης, αναχώρηση για ελεύθερο χρόνο στο κέντρο. Το απόγευμα συγκέντρωση μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη για να πάρουμε το δρόμο της επιστροφής για Τρίπολη και Μεγαλόπολη.